Hoe ziet het huidige ict-landschap er over tien jaar uit? Bedrijven die we nu voornamelijk als it-leverancier kennen, kunnen zich weleens ontpoppen tot leveranciers van hele andere producten of zelfs ophouden met te bestaan. Ontwikkelingen als het Internet of Things, Cloud, mobility en de opkomst van social media houden de research en development van ict-bedrijven flink bezig.
Wie afgelopen week tijdens de ict-beurs CeBIT 2014 door de hallen van de beursgebouwen van Hannover liep, zag de verkenning van nieuwe markten en mogelijkheden die ict-leveranciers etaleren steeds meer samensmelten met markten die in veel mindere mate door ict-bedrijven bediend werden.
CeBIT heeft in 2014 minder mensen getrokken dan in 2013. Volgens de organisatie kwamen 210.000 mensen naar de ict-beurs in Hannover. In 2013 waren dat er nog 285.000 en in 2008 waren dit er net geen half miljoen. De organisator Deutsche Messe, houdt vast aan deze nieuw ingeslagen weg van zakelijke ict-beurs en zegt dat de beurs sowieso tot 2016 in de agenda staat.
Van die 210.000 bezoekers kwam er slechts een kwart van buiten Duitsland. En dat was ook te zien of te lezen, bijna alle documentatie was in het Duits opgesteld.
Volgens de organisator bezocht iedere bezoeker gemiddeld 26 stands en is er op de beurs voor 25 miljard euro onderhandelt aan ict-deals.
Vooral de komst van Apple-legende Steve Wozniak was, naast de toespraak van Bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron het hoogtepunt van de CeBIT dit jaar. De medeoprichter van Apple sprak over toekomstige technologieën en waarom computers onze vrienden zijn.
De altijd goedgehumeurde Steve Wozniak zorgde ervoor dat de hal van het centrale podium op de CeBIT goed gevuld was. Maar om getuige te kunnen zijn van de speech van The Woz moest je er wel 600€ voor over hebben per persoon. Op de vraag naar welke technologie-verbetering hij het meest uitkijkt antwoordt hij dat hij verlangt naar verbeterde spraakinvoer in Siri. “Het besturingssysteem is iets van de wereld van gisteren, de toekomst is spraakinvoer”, aldus Wozniak. “Ik wil gewoon zeggen wat ik wil tweeten en dat moet dan automatisch gebeuren.” En dan te bedenken dat wij ooit in België de grondlegger zijn geweest van spraaktechnologie via de computer.
“Computers zijn onze vrienden”, meent The Woz. En evenals vrienden gaan computers ons leven veranderen, beginnend bij het schoolsysteem. Een leraar per kind – omdat de computer een gespecialiseerde docent wordt, volgens Wozniak.
De charismatische Apple-oprichter verdween binnen het uur weer van het podium, maar voordat hij vertrok gaf hij een oude Apple II met zijn handtekening weg.
Wellicht dat de Apple II, nu een collector’s item waar je nog veel geld voor kan vragen wel een voorbode is voor alles wat nog gaat veranderen in het ICT landschap?
‘Een leraar per kind’…dat spreekt aan! Innovatieve Computer systemen bieden ons nieuwe mogelijkheden voor persoonlijke talentontwikkeling. Natuurlijk zal techniek voor een aantal jobs een bedreiging vormen, maar voor velen kan het een belangrijk startshot zijn voor meer individuele leersystemen met docenten ‘in de cloud’ die meer gericht en persoonlijke een leerling kunnen begeleiden in zijn/haar ontwikkeling.
Techniek kan het individu versterken en een impuls geven aan persoonlijke innovatie.
Roger