Microsoft moet opge­slagen data in Europa aan Ameri­kaanse overheid geven. Het hoger gerecht in Amerika heeft op 25 april een uitspraak gedaan in een zaak tegen Microsoft.

Omdat de Ameri­kaanse overheid, met wetgeving als Prism en Fisaa, toegang kon opeisen tot alle data die Ameri­kaanse cloud providers als Microsoft, Google, Amazon maar ook Dropbox opslaan van haar gebrui­kers wereld­wijd, zijn velen van hun uitge­weken naar data­cen­ters in Dublin.

Metadata en daad­wer­ke­lijke data

In een zaak van de Ameri­kaanse overheid tegen Microsoft, waarin zij toegang tot data eiste van een in Europa wonende persoon, verde­digde Microsoft zich door te stellen dat de metadata die zich in Amerika bevond wel afgegeven kon worden maar de daad­wer­ke­lijke data niet omdat deze zich fysiek op een server in Dublin bevond.

image

Het hoger gerecht heeft zich nu uitge­sproken dat ondanks dat de data zich fysiek in Ierland bevind deze toch afgegeven moet worden. De uitspraak gaat echter veel verder dan alleen deze zaak omdat in de uitspraak vast­ge­legd is dat alle data die Ameri­kaanse cloud providers opslaan ongeacht de locatie deze toch afgegeven moet worden. Veel Europeese bedrijven zullen zich nu genood­zaakt zien in verband met de Europeese wet op de privacy om hun data van deze providers weg te halen en deze bij een Europees bedrijf te plaatsen dat niet onder de Ameri­kaans wetgeving valt.

Lees meer in de uitspraak van de rechter.

Auteur: Erik Westhovens

Pin It on Pinterest

Share This