Weinig twijfel dat cloud computing een steeds belangrijkere rol zal spelen bij IT-implementaties. Echter is het vaak onduidelijk wat de concrete voordelen zijn van cloudtoepassingen voor een bepaald bedrijf. Elke situatie is immers anders. Daarom is het belangrijk om de juiste partner te kiezen. Geert Kuijken, Cloud Chief Technologist for Cloud, legt uit waarom HP perfect geplaatst is om die rol op te nemen.
“Bij veel Belgische ondernemingen is de interesse in cloud toepassingen groot. Mobiliteit, sociale media, big data en cloud computing bieden IT-afdelingen nieuwe mogelijkheden om sneller in te spelen op de belangrijkste uitdagingen van hun organisaties; ze stimuleren innovatie en zorgen voor meer flexibiliteit en beter financieel beheer. In ons land zijn bedrijven goed op de hoogte van wat de mogelijkheden zijn. Vaak hebben ze er kennis mee gemaakt via hun werknemers. Die gebruiken persoonlijke clouddiensten zoals Dropbox om dingen te realiseren, en het valt dan op hoe handig en transparant deze werken. Dan komt snel de behoefte om zelf een alternatief voor die publieke cloud diensten op te zetten, omdat er bezorgheid is over confidentialiteit en beveiliging van de bedrijfsgegevens”, zegt Kuijken. “Ons doel is dan ook om vooraf uitgeteste, sleutel op de deur cloud oplossingen te bieden die gemakkelijk op te zetten zijn zodat bedrijven snel aan de slag kunnen. Het platform laat toe om de controle over het cloudaanbod te standardiseren en efficiënt te beheren waarbij de IT afdeling als het ware gepromoveerd wordt tot een vertrouwde makelaar van zowel interne als externe IT diensten.”
Van private tot publieke cloud
“Het is tevens belangrijk om cloud oplossingen op maat te kunnen aanbieden, van groot tot klein”, zegt Kuijken. “IT dient rekening te houden met vier belangrijke aspecten bij het uitwerken van een cloud strategie: de reeds bestaande IT omgeving, het public cloud aanbod op de markt, managed cloud diensten met specifieke SLAs en IT diensten die opgenomen kunnen worden in een private cloud initiatief. In de meeste gevallen zien we dat bedrijven een combinatie van deze in een hybride opzet uitwerken. Het cloud aanbod van HP omvat verschillende mogelijkheden. Van opslag in de cloud tot computingkracht die op piekmomenten kan opgevraagd worden. Een belangrijke markt vandaag is bijvoorbeeld Disaster Recovery as a Service (DRaaS). De klassieke manieren om data te beschermen tegen calamiteiten zijn voor sommige KMO’s te kostelijk. Investeringen in off-site servers en backup infrastructuur zijn vaak te duur. Via DRaaS wordt het wel een betaalbare verzekeringspolis. Tevens is het mogelijk om kostenefficiënt een cloud oplossing op te zetten waarbij cruciale data in de HP datacenters wordt bewaard. Na een ramp kan een bedrijf snel verder zijn IT activiteiten terug gebruiken. Of neem nu bijvoorbeeld bedrijven die data heel lang, tot verschillende jaren dienen te behouden om legale redenen. Onze dienstverleningsovereenkomst of SLA met de klant garandeert dat alle gegevens binnen een bepaalde tijd opvraagbaar zijn en beveiligd worden volgens specifiek afgesproken voorwaarden. Alle technische investeringen en operationele kosten gerelateerd met het dagelijksbeheer van de oplossingen maken deel uit van de dienstverlening en vormen dus geen kopzorgen meer voor de klant.”
Open Cloud
Met cloud computing breekt een nieuw tijdperk aan en HP is vast besloten om daarbij een leidende rol op de markt te spelen. Het bedrijf gelooft sterk dat er geen sprake mag zijn van vendor lock-in. Daarom zet HP sterk in op OpenStack, een open source gebaseerd cloud computing platform voor het uitbouwen van zowel public als private clouds. Het resultaat is dat klanten veel gemakkelijker hun cloud toepassingen kunnen verhuizen en flexibel in een hybride omgeving aan de slag kunnen. “Wij zien OpenStack als een belangrijke enabler van een open en heterogeen cloud platform”. Begin juni werd dit bevestigd met de aankondiging van het HP Cloud OS, het cloud platform van de volgende generatie volledig gebaseerd op OpenStack.
-Auteur: Geert Kuijken