Wet op Privacy of weg met de Privacy?
‘We bekijken of we een bijkomende rechtszaak tegen Facebook beginnen om de rechten van de gebruikers te vrijwaren’ aldus de Privacy Commissie.
Maar dat het ook helemaal anders kan bewijst het voorbeeld van de start-up Salesflare die hun e‑mail telefoonboek spontaan off-line hebben gehaald na vraagtekens bij de privacy van hun dienst.
Op basis van de naam, achternaam en het bedrijf kan de software het bedrijfs-mailadres en de bijbehorende sociale media-kanalen achterhalen. Het zegt een zekerheid van 70 procent te hebben. De informatie wordt verzamelt op basis van open data. De start-up heeft na twee dagen de tool offline gehaald. Dit vanwege een (on-line) discussie over de legaliteit van de dienst. ‘Hoewel de tool over het algemeen positief werd onthaald, ontstond er een dispuut tussen de voorstanders van open data en voorvechters van privacy.
De ondernemers waren van mening dat ze wettelijke niks verkeerd doen, maar spelen het liever op het zekere, en daarom hebben ze contact met een jurist opgenomen om meer duidelijkheid te krijgen over het wettelijk kader. De start-up weet momenteel nog niet wanneer de tool weer online zal worden gezet.
“Bezint voordat je digitaal begint”
Hieruit blijkt dat een beetje gezond verstand en een zekere vorm van zelfregularisatie tot de juiste beslissing kan leiden, zonder dat hier de overheid heeft moeten ingrijpen. Het valt mij op dat vooral jongere start-ups denken ‘het nieuwe goud gevonden te hebben in de vorm van persoonlijke informatie’ die men dan door middel van slimme technieken wil gaan doorverkopen aan derden. Vaak noemen zij dit dan ‘Big Data’ maar niets is minder waar. (zie mijn vorige blog) Mijn advies vóórdat je een bedrijf opstart zoals in het voorbeeld van Salesflare hierboven is om toch eerst te kijken wat er wel of niet past volgens de Privacy wetgeving in ons land.
En voor de rest zal het allemaal wel niet zo een vaart lopen zeker op de diverse sociale media platformen met onze likes en het delen van elkaars famille prentjes? Tenminste als we nog mogen aanloggen van Facebook, want als het van onze overheid afhangt is het bittere ernst en zal mighty Google of Facebook toch eerst op de knieën moeten voor Big Belgium.