Cloud gaat de mist in
IoT
Het internet van de dingen (IoT) staat momenteel nog in haar kinderschoenen, maar de eerste uitdagingen zijn nu al voelbaar, namelijk de hoeveelheid data die wordt geproduceerd door netwerkapparaten wereldwijd zorgen bijna letterlijk voor verstoppingen in de pijpleidingen naar de Cloud. Dit komt omdat bijna alle gegevens die verzameld worden door sensoren, chips en lezers tegenwoordig rechtstreeks naar externe dataopslag voor verwerking worden verzonden. En het einde is nog lang niet in zicht. Tegen 2020 zouden maar liefst 50 miljard apparaten zijn aangesloten via het internet der dingen (IoT), en elk “ding” is driftig bezig om informatie te verzamelen en uit te wisselen naar de Cloud.
Deze enorme hoeveelheid van gegevens die worden vergaard zijn ronduit gigantisch. Zo nemen de sensoren in de turbine van een Boeing binnen slechts 30 minuten ongeveer 10 terabytes in beslag om de prestaties en statusdata te kunnen genereren. Al deze data kan eventueel rechtstreeks verwerkt worden in de Cloud maar hiervoor moet er wel voldoende capaciteit zijn aan netwerkverbinding.
Bandbreedte kost geld
Telecom serviceproviders zijn al volop bezig met het doorberekenen van hogere kosten voor het uploaden van gegevens, daarbij rekening houdende met de nieuwe EU-regels over netneutraliteit. Die netneutraliteit zorgt op zijn beurt voor hevige discussies, waardoor de dreiging van een “two-class internet” steeds dichterbij komt. Hierdoor zou het zomaar kunnen, dat iedereen die hun gegevens nog sneller naar de Cloud willen versturen extra zal moeten gaan betalen voor deze privilege.
Een aantal technologiebedrijven waaronder Cisco proberen om alternatieve oplossingen voor dit probleem te vinden door de oprichting van een tijdelijke-tier voor gegevensverwerking – beter bekend als Fog Computing. In dit systeem wordt de informatie niet direct verzonden in ruwe, onbewerkte vorm naar de Cloud of een remote datacenter, maar zal deze eerst voorbewerkt worden in serversystemen met eigen opslag en netwerkcomponenten van de lokale IT-infrastructuur.
Van Cloud naar Fog Computing.
Deze voorbewerking door zogenaamde edge apparaten met hun eigen rekenkracht zorgen ervoor dat er een aanzienlijke vermindering is van de hoeveelheid gegevens die nodig zijn om over te dragen. Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van onbenutte rekencapaciteit van de nabijgelegen servers. De toekomst zal wellicht gaan uitwijzen dat er waarschijnlijk minder gecentraliseerde datacenters en steeds meer lokale eenheden in staat zullen zijn om sneller de data te verwerken dan in de Cloud.
Nog geen decennia geleden werden er heel wat mainframes afgedankt bij het aanbreken van het meer gedecentraliseerde client-server-tijdperk. De Cloud is eigenlijk een terugkeer naar de mainframe, maar die staat dan in het datacenter van de service provider. Een groot deel van de rekentaken die nu nog in de Cloud worden behandeld, zullen in de toekomst worden afgehandeld door middel van edge computing. Als straks de cirkel weer rond wordt gemaakt krijgen we een nieuw tijdperk van gedistribueerde rekenkracht.
Voorlopig zal het niet zo een vaart lopen en de toekomst van Edge Computing is nog niet verzekerd. Maar Cloud Computing zelf werd ooit ook door veel deskundigen beschouwd als niet meer dan een modewoord met weinig echte vooruitzichten om succesvol te worden.
Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd…