Eerder hadden we al in een drie-delige special alle Belgische datacenters in kaart gebracht met daarbij vermeld hoe een datacenter werkt en welke diensten er worden aangeboden vanuit een datacenter. Een logisch vervolg leek ons om te trachten de Cloud Service Providers in kaart te brengen met elk hun eigen specialiteit. Immers zij maken meestal dankbaar gebruik van de faciliteiten die het datacenter kan bieden om hun Cloud oplossingen 24/7 in de lucht te houden. Maar dit bleek toch niet zo eenvoudig te zijn, vaak omdat het niet duidelijk is wie er echte Cloud diensten aanbieden en vooral wat ze dan te bieden hebben. Hierdoor is het niet gemakkelijk voor u als ondernemer om te achterhalen waarin hun diensten onderscheidend kunnen zijn ten opzichte van Public Cloud spelers zoals Amazon, Google of Microsoft.

Toch denken we dat we erin geslaagd zijn om een duidelijk overzicht te maken per Cloud Aanbieder waarbij de indeling voor zichzelf spreekt, verdeeld in Software as a Service (SaaS) aanbieders, Platform as a Service (PaaS) aanbieders en Infrastructure as a Service (IaaS) aanbieders. Daarnaast hebben we ook een onderscheid willen maken tussen de Cloud Service Providers die hun eigen IT infrastructuur en netwerk uitbouwen vanuit hun datacenter en de Service providers die bestaande Cloud oplossingen zoals AWS en Azure doorverkopen al dan niet voorzien van lokale ondersteuning on-site aan hun klanten. Deze laatste categorie kan u terug vinden in de tabel onder Reseller Cloud services en is eigenlijk een logisch gevolg op de reeds bestaande IT resellers of systeem integratoren die ons land telt.

CSP Tabel
De volledige Cloud Service Provider tabel* kan u hier gratis downloaden.

Natuurlijk is een dergelijk initiatief nooit af en we rekenen dan ook op de oplettende lezer van deze blog of de magazine om ons eventuele opmerkingen of aanvullingen te bezorgen. En staat u er zelf als Belgische cloud Service Provider (nog) niet bij? dan mag u het ons uiteraard ook even laten weten. Dit kan door een e-mail te sturen aan: Freddy Michielsen van de redactie. Op regelmatige basis zal ConneXie dan ook deze informatie verder aanvullen of aanpassen.

Verder willen we ook nog meegeven dat u het tweede deel van onze Cloud Service Provider special terug kan vinden in het recentste ConneXie magazine vanaf pagina 28.

En als kers op de taart verschijnt binnenkort ook nog de volledige e-paper met daarin de Datacenter & Cloud Service Provider special die gratis zal te downloaden zijn op deze site.

Alvast heel veel leesplezier toegewenst….

*Update van de Cloud Service Provider Tabel versie 2.0 en dit als afsluiter van 2017.

We wensen U voor 2018 al 12 maanden vreugde met 52 weken plezier en 365 dagen succes en 8760 uren gezondheid

Een voorspoedig en gelukkig nieuw jaar!