Wat zal de impact zijn van onze technologische drang naar vernieuwing voor de gewone man of vrouw in de straat, vroeg ik mij onlangs af? En hoe zullen zij het ervaren dat techniek hun leven drastisch zal gaan veranderen? Binnen het jaar zal volgens sommige experts het Internet of Things (IoT) doorbreken en bruikbaar worden voor het grotere publiek, maar hoe zal dit de wereld van ons ieder gaan beïnvloeden?

Hieronder volgen een aantal voorbeelden, stel het is weer bijna weekend of avond en u bent net thuis gekomen en moet nog dringend boodschappen gaan doen.

Meestal is de eerste stap dat we naar de koelkast lopen om te kijken wat er nog aan eetbaars beschikbaar is, maar dit is nu volledig overbodig geworden. Want de koelkast is niet alleen voorzien van een groot televisiescherm, je kan nu ook eenvoudig op je smartphone zien wat er nog in ligt. Wel zo makkelijk als je in de supermarkt staat en je even een kijkje in de koelkast wilt nemen, niet?

Smart Frigo MobielDit soort toepassingen komen we steeds vaker tegen dankzij het “Internet of things” die door middel van  ingebouwde sensoren met elk een eigen IP adres direct in verbinding staan met de Cloud. Deze ontwikkelingen, die we gemakshalve even het “internet der dingen” zullen noemen, zorgen dat we altijd en overal verbonden zijn met toestellen zoals uw koelkast of weegschaal zodat we permanent op de hoogte blijven van de inhoud, temperatuur en wellicht straks ook de houdbaarheidsdatum van de voedingswaren?

Smart-shopping

Nog een voorbeeld, wat dacht u van de Snijplank met een ingebouwde weegschaal?

In de moderne keuken van vandaag vinden we al een snijplank met een ingebouwde weegschaal en een koppeling met een tablet. Zo krijg je tijdens de bereiding niet alleen de receptuur te zien op je tablet, maar houdt de weegschaal ook nog eens exact bij hoeveel er van een bepaald ingrediënt in het gerecht gaat. Bij het opscheppen weeg je dan ook je bord, waardoor je uiteindelijk precies weet hoeveel voedingsstoffen je per persoon binnenkrijgt.

Je kan natuurlijk ook zelf af en toe eens op een interactieve weegschaal gaan staan. Die weegschaal is thuis aan het netwerk gekoppeld, waardoor je eenvoudig je gewicht, vetpercentage en je BMI kunt aflezen op je smartphone. Ook kun je buddy’s zoeken bij jou in de buurt die ook zo’n weegschaal hebben. Je kunt elkaar dan motiveren om je ideale lichaamsgewicht te bereiken. Dit is pas een echte vorm van sociale media in de praktijk.

Slimme pannen en magnetrons

Nog leuker kan het worden met een “slimme” pan die is uitgerust met bluetooth. De pan maakt verbinding met je tablet of smartphone en vertelt je wanneer je het vlees moet omdraaien. Voor mensen die niet zo handig zijn in de keuken is dit echt een uitkomst.

Wellicht een leuke tip voor de makers van “Komen Eten”?

In het kader van de vergrijzing van onze bevolking is er ook een magnetron die automatisch weet op welk programma een maaltijd opgewarmd moet worden. Wel zo handig als je ogen minder worden en de magnetrons steeds ingewikkelder.

IoT for the normal person

Automatisch boodschappen doen

Ook voor het boodschappen doen zijn er “Internet of things” oplossingen. De grotere on-line retailers van deze wereld zijn gestart met de Amazon Dash Replenishment Service (DRS), die bestelt automatisch producten wanneer de voorraad opraakt. Dit gebeurd in samenwerking met enkele fabrikanten van slimme toestellen. Wie een compatibel model van een General Electric-wasmachine of een Brother-printer in huis heeft, hoeft niet eens meer op een knop te drukken, want de toestellen registreren zelf wanneer ze wasverzachter of een nieuwe toner nodig hebben en plaatsen automatisch hun bestelling bij Amazon. Deze dienst wil men zo snel mogelijk gaan uitrollen met behulp van de andere fabrikanten van huishoudtoestellen, en zal hopelijk later ook in de Benelux beschikbaar zijn.

Mobiele mogelijkheden

Dat je met je gsm toestel in de winkel veel mogelijkheden hebt, had u misschien al gemerkt de laatste jaren. Zo is het al vrij normaal dat je een digitale boodschappenlijst op je mobiele telefoon oproept, die je al eerder thuis op je tablet hebt gemaakt. Ook kun je dezelfde boodschappenlijst delen met de rest van je gezinsleden. Wel zo gemakkelijk als ze de lijst willen aanvullen. Een recept kun je eenvoudig ter plekke in de winkel opzoeken om vervolgens de ingrediënten op je boodschappenlijstje te zetten, in de looproute van je winkelketen naar keuze.

Internet-of-things

Als je daarna ook nog zelf de producten gaat inscannen met je smartphone, dan ben je pas helemaal innovatief bezig. We zijn dan ook zeer benieuwd hoe het internet der dingen uw dagdagelijkse leven zal gaan beïnvloeden… Maar soms is het leuk om toch nog even terug te denken aan de periode waarin we nog een boodschappenlijstje met de hand moesten schrijven, en we er in de winkel achter kwamen dat deze nog op het keuken-aanrecht lag.

Met dank aan mijn favoriete supermarkt voor het aha effect.

Getagged met →