Ook in 2015 kwam er geen einde aan de opmars van mobiel internet verkeer. Meer dan de helft van alle internet gebruikers surft inmiddels met een mobiel apparaat, al zijn er nog altijd landen waar de desktop pc domineert, zoals bijvoorbeeld de VS, IJsland en Cuba.

Wereldwijd hebben 3 miljard mensen toegang tot internet. Daarvan hebben 2 miljard, oftewel tweederde, internet via hun smartphone. De verwachting is dat er tot 2020 nog een miljard mensen online gaan. En dat is helemaal te danken aan de smartphone.

On-Line Devices Graphic

Mobiel internet gebruik in België anno 2015

De smartphone heeft ons gedrag de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Omdat we tegenwoordig altijd en overal toegang hebben tot alle denkbare informatie hebben adviseurs en verkopers een veel mindere kennisvoorsprong dan vroeger. Het aandeel mobiele website bezoeken is in 2015 gestegen tot ongekende hoogtes. Het moment dat mobiel en desktop evenveel bezoeken opleveren ligt niet meer zo veraf.

Maar wist u ook dat al dit draadloos Internet verkeer via Wifi of Mobiel (3/4G) vroeg of laat via een of andere manier toch de grond in gaat, en via meestal koper of glasvezel verbindingen met het Datacenter zal worden verbonden?

Vandaar dat het steeds belangrijker wordt om eens stil te staan bij de mogelijkheden van de optimale verbinding te kiezen om al deze informatie in goede banen te leiden. Immers zonder verbindingen of connectiviteit zijn er geen Cloud diensten mogelijk, en het verbaast ons nog altijd hoe weinig men hier eigenlijk bij stil staat!

Onderstaande Info Graphic laat u inzien waarom bandbreedte voor bedrijven steeds belangrijker wordt, want u bent niet alleen op de digitale snelweg.

DataWeb-darkfiber-info-BE

Infographic: (DataWeb)

Datacenters worden beschouwd als de Digitale hub tussen uw bedrijf en het Internet, en hoe korter de afstand hoe beter de verbinding. Steeds vaker zien we dat de werknemer thuis over een betere verbinding (lees hogere bandbreedte) beschikt dan binnen zijn eigen bedrijf. Ook valt het op dat de bedrijfsverbinding naar het Internet gedeeld dient te worden met alle aangesloten medewerkers en men daarboven ook nog gebruik wil maken van allerlei Cloud diensten, liefst via diezelfde aansluiting naar het Internet.

U begrijpt dat hierdoor er snel een Data congestie zal ontstaan met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om eerst een duidelijk overzicht te krijgen van de mogelijkheden van aansluitingen naar het datacenter of Internet, en een analyse te maken van het aantal applicaties binnen uw organisatie en hun dataverbruik. Hierna kan men pas een degelijk plan opstellen om onder andere:

  1. Te zorgen dat alle verbindingen ontdubbeld worden zodat bij uitval, bijvoorbeeld door graafwerken in uw buurt, er toch via een andere route en telecom provider kan worden verder gewerkt.
  2. Het Internet verkeer binnen uw organisatie gescheiden zal worden van de bedrijfskritische applicaties, en er rekening is gehouden met het aantal gebruikers die dezelfde verbinding delen.
  3. Datastromen te optimaliseren door de korte weg naar het Datacenter te vinden en/of rechtstreeks een verbinding te maken met de Cloud Service Provider. (Public of Private).

Nog een tip: Laat eerst een grondige studie maken aan de hand van de locatie(s) van uw bedrijf, vóór dat u over gaat tot de keuze van een geschikte Internet provider.