Cloud computing is ondertussen niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. IT-managers zijn zich bewust van de voordelen die de Cloud kan bieden. Maar het probleem blijft dat er vaak over de Cloud wordt gesproken alsof het één entiteit is. En dat maakt het nu net zo lastig. Cloud computing bestaat uit een verscheidenheid aan vormen, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Daarom is de eerste stap bij het kiezen van het juiste platform om te weten wat welke vorm van de Cloud zo uniek maakt.

Wie vandaag de dag nog steeds tegen toepassingen uit de Cloud is, lijdt aan een of andere vorm van “Cloudstrofobie” die wellicht niet bevorderlijk zal zijn voor het algemene welzijn van het bedrijf. Immers volgens een welbekende Distributeur zal De Cloud transformatie van een “hoge wolk” over onze business neerdalen tot een heuse “mistbank” die de dagelijkse businessmodellen bij hun klanten iedere dag meer en meer begint te veranderen. De Server verkoop ligt serieus onder druk, volumes nemen af en steeds vaker nemen eindklanten beslissingen waarbij de klassieke opstellingen de duimen moeten leggen voor oplossingen in de Cloud.

Cloudstrofobie

Cloudstrofobie[1] of engtevrees[1] is een specifieke fobie voor kleine of afgesloten ruimten (Denk bijvoorbeeld aan de serverruimte waar het meestal zeer warm en benauwd kan zijn).[2][1] De naam is afkomstig van het Latijnse claudere, sluiten[3] of claustrum,[1] slot[3] en het Griekse φόβος phóbos,[1]angst/vrees.[4]

Mensen die aan cloudstrofobie lijden, ontwikkelen angstsymptomen als ze zich in ruimten bevinden die moeilijk snel te verlaten zijn, zoals liften,[1] vliegtuigen en datacenters of server-ruimten die zij als te klein, te benauwd ervaren. In ernstige gevallen kunnen paniekaanvallen optreden en probeert men aan de situatie te ontsnappen, zelfs als dit ernstig gevaar oplevert. Anderzijds is het mogelijk dat men door de angst ‘bevriest’. De oorzaak is echter anders: de angst bij cloudstrofobie ontstaat doordat men bang is niet uit de greep of de ruimte te kunnen geraken en zich opgesloten voelt bij hun huidige leverancier van ICT systemen, terwijl bij agorafobie het accent meer ligt op het onvertrouwde of onbekende van deze nieuwe omgeving. 

Bron : Wikipedia

Cloud Freedom

 

Het werken in de Cloud kan vele voordelen bieden voor uw bedrijf. En daardoor wordt de druk bij de IT afdeling om ‘iets’ met Cloud te gaan doen steeds hoger. Alleen welke vorm is nu de juiste voor uw bedrijfssituatie?

Er zijn verschillende soorten diensten. Van kant-en-klare toepassingen die u direct kunt gebruiken, tot omgevingen waarmee u zelf applicaties kunt ontwikkelen. Termen als private, hybride en publieke cloud worden veelvuldig gebruikt en maken het daarom niet altijd begrijpelijker. Kort gezegd is er een indeling te maken tussen drie soorten van diensten:

  • Cloud diensten gebaseerd op applicaties (‘Software as a Service’ of kortweg SaaS) met als doelgroep de eind gebruikers.
  • Platform cloud diensten (‘Platform as a Service’ of PaaS) met als doelgroep de ontwikkelaars.
  • Infrastructuur cloud diensten (‘Infrastructure as a Service’ of IaaS) met als doelgroep de IT afdeling en/of systeem-beheerders.

Alle drie van deze vormen brengen weer andere kenmerken en voordelen met zich mee, al zijn er overeenkomsten die ten grondslag liggen aan het fenomeen Cloud, namelijk flexibiliteit, schaalbaarheid en eventuele kostenefficiëntie.

Maar het blijft aan u om de juiste Cloud te vinden en deze succesvol in uw organisatie te implementeren. En om dit correct uit te voeren is een inventarisatie van uw huidige IT omgeving en bijhorende applicaties een must, en dit heeft helemaal niets met Cloud te maken.

Laat u daarom goed informeren over de diverse mogelijkheden in samenspraak met uw IT afdeling, en maak dit ook bespreekbaar bij de Cloud service provider van uw keuze. Zij zullen u kunnen begeleiden naar die cloud die het beste zal passen binnen uw onderneming. En blijft uw organisatie toch nog met twijfels en/of vragen zitten, dan weet u ons vast wel te vinden.

 

New Year is loading now - Back view of business woman writing 2016 new year on white wall background

En nu nog in goede gezondheid en vol goede moed het nieuwe jaar inzetten.
Fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling. PW Handtekening