Waarom gebruikt u de Cloud (nog niet)?

Voor u nu naar de telefoon rent en uw systeembeheerder de opdracht “breng alles naar de Cloud” toeroept, wil ik u toch enkele zaken meegeven waar u eerst even bij moet stil staan. Als u die drie voordelen – schaalbaarheid, flexibiliteit en high availability – leest, dan kan u zeggen “dat zijn voordelen die iedereen wil, dus waarop wachten?”.

Dat klopt, maar zoals altijd zijn er geen voordelen zonder nadelen. De voordelen zijn duidelijk. Typische kenmerken van de cloud is dat u flexibel gebruik maakt van de Cloud. Eender waar, eender wanneer en zelfs wanneer niet. De schaalbaarheid gaat over de hoeveelheid die u gebruikt. “Pay as you use” is eveneens een typisch kenmerk van cloud computing. Naar mate u meer of minder gebruikers hebt of hoeveelheid te verwerken data, stijgt en daalt uw factuur. De high availability zorgt voor de nodige stabiliteit. De tijd van kapotte servers, onbruikbare backups, … zouden normaal al achter u moeten liggen.

Wat zijn dan de nadelen? In de eerste plaats het budget. Deze voordelen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Daar komt een pak techniek bij kijken en die techniek kost geld. Die extra laag van virtualisatie vraagt specifieke hardware en specifieke kennis, beide dure grondstoffen. Als we klassieke computing vergelijken met cloud computing, is de kostprijs per computing cycle in de Cloud duurder.

Toch kan de cloud vaak een besparing betekenen voor u. Heb ik weer een contradictie op papier gezet? Zeker niet. De kostprijs per eenheid mag dan wel hoger zijn, maar vaak hebt u minder eenheden nodig en dankzij het pay as you use bent u op het einde van de rit goedkoper uit. Vergelijk het met de traditionele manier van werken, met eigen servers. Per definitie zijn die altijd te groot. Omdat u op minstens drie jaar afschrijven rekent, moet u op de groei rekenen. Zelfs al maakt u een perfecte inschatting, tot op het punt van 100% bezetting hebt u ongebruikte resources die u wel betaalt. Het cynische is dat het moment dat u 100% bereikt, u opnieuw aan de cyclus kan beginnen want dan is er geen 101ste % verder meer om te groeien. En een perfecte inschatting bestaat niet, dus ofwel moet u plots versneld afschrijven en opnieuw investeren, maar des te vaker hebt u te veel geïnvesteerd.

FingerPoint the Cloud

Maar bij gelijke bezetting, is de cloud duurder. De high availability komt niet zomaar uit het niets. Dat betekent dat er extra hardware is die de boel kan overnemen wanneer er iets faalt. Maar opnieuw door schaalvoordelen zorgt de cloud er voor dat deze high availability goedkoper kan aangeboden worden dan wanneer u zelf uw reeds te grote server een tweede keer moet plaatsen om high availability te hebben.

Kortom, budget is een belangrijke overweging bij de keuzes die u zal moeten maken. De grote voordelen van de Cloud hebben een prijs en de juiste vraag is of het u die (meer)prijs waard is. Een goede Cloud provider of Cloud Makelaar kan u helpen met de vergelijking. De vraag die u moet stellen is wat de kost van down time is. Eerst moet u een inschatting maken van uw business continuity: hoe snel bent u terug up and running bij een IT disaster? En vervolgens kan u uitrekenen wat de kost van die down time zou bedragen. Als die kost beduidend hoger is dan de prijs van de cloud: twijfel niet meer. Run to the cloud.

Sommige van mijn collega’s zullen stellen dat er ook technische beperkingen zijn, dat niet alles in de cloud thuis hoort. Dat klopt maar ten dele. Ik ben een IT ‘er uit de “Yes we can”-clan. Alles kan naar de cloud, maar tegen welke prijs. Zero down time, zero data loss, … de techniek laat het allemaal toe, maar hoe meer je naar de limiet van de zero toegaat, des te meer schiet het budget naar de limiet van oneindigheid. En spijtig genoeg niet altijd in een lineaire vorm.

Er is geen simpel antwoord

Er is geen simpel antwoord op de juiste vraag. Als de vraag is “bent u klaar voor de cloud?” dan is het antwoord voor iedereen ja. De vraag is echter geen ja/neen-vraag maar een vraag in welke mate u klaar bent en wat voor u de goede oplossing is. En die oplossing is voor u anders dan voor uw buurman. Uw noden zijn anders, dus de keuzes zijn voor u ook anders. Er is geen eenheidsworst in de cloud of die zou er toch niet mogen zijn.

Net doordat de cloud zo’n grote verzameling van bouwblokken is – de Lego in de IT – is het belangrijk dat u uw droomhuis bouwt met de Lego-blokken die daar het best voor geschikt zijn.

Mijn advies is dan ook om u goed te laten begeleiden. Kies een aanbieder die tevens de rol van consultant verricht, die op zoek gaat naar oplossingen en niet tot taak heeft u louter enkele producten of diensten te verkopen. Een consultant die ook durft neen zeggen. Hybride oplossingen zijn meestal het betere antwoord. Een aanbieder die alle componenten vergelijkt en u daarbij uitleg geeft, zodat u een juiste keuze kan maken.

Nu bent u klaar voor de Cloud. Veel plezier op uw reis door de wolken.

Auteur : David Geens, Managing Partner bij Nucleus