In het begin van het digitale tijdperk nam de mainframe computer een complete ruimte in beslag. Twee decennia later veroverde de personal computer het bureau om vervolgens in de vorm van een laptop een plek op onze schoot te bemachtigen. En nu is de smartphone in onze broekzak of handtas beland. Deze laatste vormfactor dragen we altijd bij ons. Het apparaat is als het ware een extensie van onze hand en lijkt onlosmakelijk verbonden met ons lichaam. We reserveren er zelfs een speciaal plekje voor op ons nachtkastje, omdat we geen moment zonder kunnen.

Dankzij de smartphone hebben we altijd en overal informatie onder onze vingertoppen en is alle kennis ter wereld binnen handbereik. We besteden via het apparaat zelfs ons geheugen uit aan de cloud. Wie onthoudt er nog telefoonnummers? En waar zouden we tegenwoordig zijn zonder een navigatiesysteem? We vertrouwen er blindelings op en volgen gedachteloos de aanbevolen route, ook als die volkomen onlogisch of ronduit fout is, getuige de verhalen die soms in de krant te lezen zijn over onfortuinlijke bestuurders die met de auto te water geraken omdat de navigatieapparatuur ‘hier rechtsaf’ commandeerde.

Onder de huid

Een nieuwe fase dient zich aan waarin technologie nog dichter op onze huid komt te zitten of zelfs onder de huid als implantaat in ons lichaam. Een fase waarin technologie steeds meer persoonlijke informatie verzamelt en een digitale context opbouwt teneinde ons nog beter van dienst te zijn. Als zodanig slaat het begrip “wearable computing” dan ook niet alleen op de digitale gadgets die beschikbaar komen, maar ook op de kunstmatige intelligentie die op de achtergrond alle verzamelde data uit de cloud verwerkt en ons op basis daarvan helpt bij onze dagelijkse bezigheden door met relevante suggesties te komen danwel taken van ons over te nemen. De technologie is niet alleen veel persoonlijker, maar ook veel slimmer. Denk hierbij onder andere aan Google Glass, slimme kleding, de toekomstige Apple Watch, de FitBits, de Nike Fuelbands, de Pebbles en de smartwatches van Nissan, Samsung en Adidas, maar ook andere persoonlijke en slimme technologieën zoals IBM Watson, Siri (van Apple), Cortona (van Microsoft) en Google Now. Kortom computers in allerlei soorten, maten en vormen, om, op of in het lichaam die zich steeds slimmer gedragen en intuïtiever aansluiten op de uiterst persoonlijke en natuurlijke interface van de mens.

Wearable Devices

Een nieuwe fase

Terwijl de meeste organisaties nog druk doende zijn om zich aan te passen aan het nieuwe informatiegedrag van de app en smartphone dient zich alweer de nieuwe fase van wearable computing aan. Daarbij is de toename van mobiliteit dit keer niet een uitkomst, maar de drijvende kracht. Dat dit opnieuw ingrijpende gevolgen gaat krijgen, staat als een paal boven water. Nieuwe vormen van interactie tussen mens en machine gaan verder dan het scherm en de aanraking ervan. De nieuwe vormfactor borduurt voort op een vijftigjarige evolutie van technologie langs de assen van miniaturisering, toenemende rekenkracht, connectiviteit en personalisering van allerhande apparaten, data en diensten. Draagbare technologie kan ons voortreffelijk bedienen, versterken, zorgen voor een verhoogde productiviteit en zelfs helpen onze menselijke beperkingen te overstijgen. Slimme apparaten die we om, op of in ons lichaam dragen, gaan fungeren als een zesde zintuig, nadat de smartphone zich al als extensie van het menselijke lichaam manifesteert.

Voorwaarde is dat we de nieuwe relatie met technologie goed vormgeven. Technologie moet de menselijke maat bedienen, zonder dat technologie de mens een maat dicteert. Het is de convergentie van sociaal, mobiel, advanced analytics, cloud en het Internet of Things die deze stap nu mogelijk maakt. Context is hierin het sleutelwoord. In het licht van het Internet of Things wordt alles met een connectie straks onderdeel van een gepersonaliseerd, intelligent, intuïtief en anticiperend ecosysteem tussen de mens en haar apparaten. Het gaat om de personalisatie van Big Data, verpakt als Small Data die vanuit de cloud ontsloten wordt via apps of een wearable.

We zijn allemaal Cloud People

Het resultaat van dit alles is dat mensen continu verbonden zijn met digitale technologie. Technologie die ons voortdurend op allerlei mogelijk manieren ondersteunt, helpt en zelfs inspeelt op onze intenties. Technologie wordt onze allerbeste vriend waar we ons hele hebben en houden aan toevertrouwen. Het leidt ertoe dat wij mensen en daarmee onze omgeving veranderen. We gaan een volgende fase in van onze evolutie. We veranderen in Homo Digitalis. We zijn allemaal Cloud People. Grote vraag is natuurlijk wel hoe organisaties al deze technologie gaan embedden in hun eigen bedrijfsprocessen? Gaan ze al deze technologie ondersteunen, omarmen ze verandering of bieden ze weerstand? Hoe ziet de organisatie van de toekomst eruit?

Met dank aan Sander Duivestein voor deze bijdrage.

Getagged met →