Het wereldkampioenschap voetballen ligt ondertussen weer achter ons, en het werd vooral gedomineerd door verlengingen en penalty’s. Meestal maakt men hieruit op dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren, en dat uiteindelijk strafschoppen een uitsluitsel moesten geven voor wie er door mocht naar de volgende ronde. Maar wat misschien ook u vooral is bijgebleven zijn het verlies en het vertrek van de gevestigde waarden zoals Brazilië en Spanje?

Drie grote toernooien op rij had Spanje gewonnen (de EK’s 2008 en 2012 en het WK 2010,) en ook voor dit WK gold het als een van dé favorieten voor de wereldtitel, maar het draaide helemaal anders uit. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een titelverdediger zo vroeg werd uitgeschakeld.

WK 2014

Later in het toernooi  zaten voetbalfans over de hele wereld met open mond naar hun televisietoestel te staren. Na amper 29 minuten spelen in Brazilië – Duitsland, een van de halve finale’s op het WK, stond het al 0-5 voor de Mannschaft. Het werd uiteindelijk 1-7, de Duitsers namen duidelijk gas terug in de tweede helft. Een historische vernedering die voor eeuwig in het geheugen van de Brazilianen gegrift staat.

Misschien dat we hier de vergelijking kunnen maken tussen het WK voetbal en de computer industrie, want ook hier zien we dat de gevestigde waarden in de IT aanzienlijke verliezen maken of zelfs volledig verdwijnen van de kaart, mede door de opkomst van de Cloud.  Als u kijkt naar de adoptie van Cloud computing bij de bedrijven, valt vooral op dat de contrasten ook hier zeer groot zijn. Enerzijds zijn er nog altijd de vele gevaren van de overstap naar de Cloud die vooral benadrukt worden door leveranciers die er zelf het meeste baat bij hebben. En anderzijds getuigen de vele berichten dat dankzij succesvol gebruik te maken van de Cloud het allemaal wel meevalt?

Cloud kent vele voor(oor)delen en ook enkele nadelen, maar één ding kunnen we nu al wel vaststellen, dat net zoals in het voorbije WK de lat steeds hoger ligt en dat enkel de resultaten tellen. Dankzij gebruik te maken van de Cloud kunnen bedrijven vandaag sneller en vaak ook beter inspelen op de huidige economische situatie, en daardoor hun voorsprong ten opzichte van de competitie beter uitspelen.

Choose the Cloud

Volgens de Europese Commissie zou de wijdverspreide adoptie van cloud computing het Europese BBP met 160 miljard € per jaar kunnen opdrijven en tegen 2020 ongeveer 3,5 miljoen jobs opleveren. Men stelt echter vast dat de ongeveer 20 miljoen Europese kmo’s trager zijn met hun adoptie van cloud computing dan de grote bedrijven. 23% van de Europese kmo’s met minder dan 100 medewerkers hebben nog geen beslissing genomen over het al dan niet gebruiken van cloud computing. Dit is deels te wijten aan bekommernissen over thema’s zoals IT security en privacy.

Onlangs werd in aanwezigheid van Neelie Kroes, vice-president van de Europese Commissie, het Europese Cloud Scout-initiatief gelanceerd. Dit project heeft tot doel om praktische informatie te verstrekken aan kmo’s die cloud computing willen integreren in hun bedrijfsvoering. Ook wij zijn alvast zeer benieuwd of het de bedrijven kan verder helpen om te scoren in de Cloud?

Rest ons nog om u en uw familie een deugddoende en vooral rustgevende vakantie toe te wensen, wij gaan er ook even tussenuit om u na het verlof weer vol frisse moed en inspiratie nieuwe artikelen over de Cloud aan te bieden. Prettig verlof met hopelijk weinig Clouds in de lucht.

Getagged met →