Microsoft moet opgeslagen data in Europa aan Amerikaanse overheid geven. Het hoger gerecht in Amerika heeft op 25 april een uitspraak gedaan in een zaak tegen Microsoft.

Omdat de Amerikaanse overheid, met wetgeving als Prism en Fisaa, toegang kon opeisen tot alle data die Amerikaanse cloud providers als Microsoft, Google, Amazon maar ook Dropbox opslaan van haar gebruikers wereldwijd, zijn velen van hun uitgeweken naar datacenters in Dublin.

Metadata en daadwerkelijke data

In een zaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft, waarin zij toegang tot data eiste van een in Europa wonende persoon, verdedigde Microsoft zich door te stellen dat de metadata die zich in Amerika bevond wel afgegeven kon worden maar de daadwerkelijke data niet omdat deze zich fysiek op een server in Dublin bevond.

image

Het hoger gerecht heeft zich nu uitgesproken dat ondanks dat de data zich fysiek in Ierland bevind deze toch afgegeven moet worden. De uitspraak gaat echter veel verder dan alleen deze zaak omdat in de uitspraak vastgelegd is dat alle data die Amerikaanse cloud providers opslaan ongeacht de locatie deze toch afgegeven moet worden. Veel Europeese bedrijven zullen zich nu genoodzaakt zien in verband met de Europeese wet op de privacy om hun data van deze providers weg te halen en deze bij een Europees bedrijf te plaatsen dat niet onder de Amerikaans wetgeving valt.

Lees meer in de uitspraak van de rechter.

Auteur: Erik Westhovens

Getagged met →