Werken in de Cloud of gebruik maken van Cloud computing. Het zijn veel gehoorde termen in deze hedendaagse wereld. Bijna iedereen heeft het erover en veel ondernemingen zijn volop aan het nadenken hoe om te gaan met IT als een dienst. Maar De Cloud of Cloud Computing kan zich in vele vormen aanbieden, waardoor er nog steeds veel vragen onbeantwoord blijven:

➤ Hoe zit het nu eigenlijk met de veiligheid van uw gegevens?

➤ Hoe flexibel kan u uitbreiden of juist weer inkrimpen in uw organisatie of met het aantal gebruikers dankzij de Cloud?

➤ Hoe is het met de beschikbaarheid gesteld en wie kan er buiten uw weten om allemaal meekijken?

De Cloud is misschien wel de meest besproken hype in het huidige ICT landschap. Maar is het nog steeds een hype? Of zijn er al daadwerkelijke oplossingen die u kunt realiseren door gebruik te maken van de Cloud?

Vandaar we we wat dieper in gaan op een aantal praktische zaken die u vandaag de dag al kunt realiseren, door gebruik te maken van de Cloud. En dit misschien wel zonder dat u er zelf enig idee van heeft hoe het eigenlijk in zijn werk gaat?

Neem nu iets alledaags als Televisie kijken, nog niet zo heel lang geleden was het heel gewoon dat indien u een favoriete serie wilde volgen het belangrijk was om op een bepaalde dag en tijdstip letterlijk voor uw toestel plaats te vatten, en gespannen moest afwachten wanneer het programma begon zodat u absoluut zeker was dat je niets zou missen! Om dit op te lossen werd de videorecorder uitgevonden en met succes gelanceerd. Enkel de discussie tussen de fabrikanten onderling (VHS of Betamax en/of VCR) heeft misschien voor enige vertraging gezorgd. Maar uiteindelijk kon iedereen televisie kijken wanneer hij dat wou, tenminste als u niet vergeten was om je favoriete serie te programmeren om opgenomen te worden. Wat later kwam de intrede in de digitale wereld, immers de eerste televisie uitzendingen en videorecorders waren analoog. Net zo als indertijd u nog een filmrolletje eerst moest laten ontwikkelen alvorens je de gemaakte foto’s kon bekijken. Probeer dit maar eens uit te leggen aan uw kleinkinderen, zij weten immers niet eens wat analoog betekend. Vraag ze anders maar eens om het juiste toestel hieronder aan te wijzen?

Analogue vs digital

Dankzij de digitale intrede kon u via uw kabelprovider televisie kijken en terwijl u keek het programma pauzeren of stopzetten om dan later verder te kijken, maar dit ging en gaat nog steeds enkel bij de decoders met een ingebouwde harde schijf. Hiermee heeft u dus het wanneer u wilt TV kijken opgelost, maar nog niet waar u televisie wilt kijken! Niet veel later kwam ook nog eens de opmars van de tablet PC dankzij onder andere de iPad. En dankzij Cloud oplossingen zoals Youtube bleken deze uitermate geschikt om ook video`s te bekijken. Maar het wordt nog leuker als u waar en wanneer u wilt op elk toestel (zowel smartphone, tablet of TV) uw favoriete programma kan bekijken. Dankzij de Cloud is dit vandaag de dag al perfect mogelijk.

Een ander voorbeeld, stel u belandt door omstandigheden in de gevangenis, kan u daar dan ook gebruik maken van het internet op een gecontroleerde manier? Mede dankzij een voorgeprogrammeerde USB-stick is dit voor de gedetineerden in de moderne gevangenissen in Belgie nu mogelijk. Nadat u uit de gevangenis komt bent u wellicht werkzoekende, en passeert u langs de VDAB om een job te vinden. hoe kan u on-line alle beschikbare banen in uw omgeving vinden en spontaan aanmelden via het internet, met hopelijk een kans op een sollicitatiegesprek? Dankzij de Cloud is dit perfect mogelijk en weet u zelfs waar u moet zijn voor uw sollicitatie. Of u geniet liever toch eerst nog wat van uw vrijheid, en boekt on-line een ticket voor een uniek concert of voor uw favoriete artiest. Maar helaas bent u niet alleen, en zijn er nog duizenden andere fans die als eerste een kaartje trachten te bemachtigen? Dankzij de Cloud worden dit soort van piekmomenten opgevangen zodat iedereen die betaald heeft zijn toegangsticket toegezonden krijgt en van het concert kan genieten.

Cloud_Concert

Alle voorbeelden hierboven beschreven komen ruim aan bod tijdens de Cloud Conference georganiseerd door TMAB op 27 Mei op het Domein Terassel in Meise. Tijdens het event kan u vragen stellen aan dé specialisten ter zake, die op hun beurt deze verder zullen komen toelichten aan de hand van praktijk voorbeelden uit de Cloud. Daarnaast komt u ook nog eens alles te weten over de laatste trends, aangaande Software as a Service in België en alle nieuwigheden die in een datacenter worden gebruikt.

Cloud Conference

Als eerste officiële CloudMakelaar hebben we in samenwerking met TMAB een programma opgesteld, waarin er verder wordt toegelicht waarom de Cloud succesvol kan zijn voor bedrijven die nood hebben aan computerkracht, of om hun pieken op te kunnen vangen, of toepassingen die van overal gebruikt kunnen worden en schaalbaar zijn.

Hopelijk kunt u ook de tijd vrijmaken om de vele actuele thema’s over de Cloud te aanschouwen, en de praktijkervaringen te delen met uw collega’s?

Er is voldoende tijd en gelegenheid om bij te kunnen praten onder het genot van een hapje en drankje. U wordt dus verwacht op 27 Mei om de Cloud in praktijk te mogen ervaren met onder andere een live demonstratie van een unieke TV tijdmachine.

Getagged met →