De Belgische markt – bij uitstek een kmo-markt – is op het vlak van cloud computing dan ook volop in beweging. Hostingprovider Aspex uit Antwerpen vond daarom dat de tijd rijp was om voor de eerste keer een grondig onderzoek uit te voeren naar het huidige en toekomstige cloudgebruik bij de Belgische kmo’s, toch de biotoop bij uitstek waarin het leeuwendeel van de Belgische IT-spelers trachten hun omzetcijfers te realiseren. Op die manier willen zij het cloudgebruik in kaart brengen: Cloud in het algemeen, maar met specifieke aandacht voor Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS).

Om de objectiviteit van de resultaten te garanderen, deed Aspex als opdrachtgever voor deze survey een beroep op het Gentse marktonderzoeksbureau Ipsos. Zij bevraagden telefonisch maar liefst 413 bedrijven, waarvan de helft Vlaamse bedrijven. Opdat de steekproef een goede afspiegeling zou vormen van de reële markt, werden de onderzoeksresultaten herwogen. Hieronder volgt een kort overzicht van de eerste bevindingen in een oogopslag.

aspex_infographic_ndl_screen

Gebruikers gaan meer investeren, niet-gebruikers houden de boot af.

Belgische KMO’s beginnen stilaan nieuwe technologieën op te pikken. Ook cloud computing hoort daarbij, al is het vaak onbewust. Vandaag maakt 51 procent van de ondervraagde KMO’s gebruik van de cloud, hetzij voor één van hun softwaretoepassingen hetzij voor hun infrastructuur. Ondanks het feit dat er in 2014 slechts een geringe groei in nieuwe gebruikers wordt verwacht, zullen de uitgaven van de gebruikers wel met 22 procent stijgen. Niet verwonderlijk, want driekwart van de ondervraagde KMO’s die de cloud gebruikt, bevestigt hiermee concurrentieel voordeel op te bouwen. De niet-gebruikers blijken nog wat koudwatervrees te hebben. Alhoewel ze – afgaande op hun IT-prioriteitenlijst – bij hun top zes sowieso ook bij de cloud terechtkomen.

Groei in uitgaven, maar niet in gebruikers

Vandaag maakt de helft van de ondervraagde KMO’s (51 procent) gebruik van één of meerdere cloud-toepassingen. Bij het opsplitsen van de cloudmarkt onder infrastructuur- (IaaS) en softwarediensten (SaaS), maakt 33 procent van de ondervraagde bedrijven gebruik van IaaS en 30 procent van SaaS.Naar verwachting zal in 2016 het aantal IaaS gebruikers stijgen met 6 procent, het aantal SaaS gebruikers met 4 procent. Een grotere evolutie is echter merkbaar bij de geplande uitgaven inzake cloud computing: +22 procent in 2014. Benieuwd naar de evoluties in 2014 en dit  zowel qua gebruikers als uitgaven voor zowel IaaS als SaaS ? In een van de volgende blog`s zullen we uitgebreider in gaan op de resultaten en onze bevindingen uitgebreid met u delen.

U bent nieuwsgierig en kan echt niet wachten?  download dan de whitepaper en bekijk het volledige overzicht.

Bron: Aspex White Paper – KMO & Cloud

Getagged met →