Volgens een recente studie* van BT lopen de Europese ondernemingen achter op een aantal cruciale gebieden op het gebied van cybersecurity, vergeleken met Amerikaanse ondernemingen. Zo ziet twintig procent van de Europese topmanagers cybersecurity als een prioriteit, tegen 41 procent in de VS en dertig procent wereldwijd. Dat stelt BT op basis van een onderzoek onder topmanagers in Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, de VS, Brazilië, Hong Kong en Singapore.

Maar laten we eerst eens kijken wat Cybersecurity precies betekend voor u als eindgebruiker. Het snelle tempo van de veranderingen in technologie heeft organisaties enorme mogelijkheden gegeven om nieuwe modellen, diensten en producten te ontwikkelen. Maar terwijl de digitale revolutie zich heeft ontwikkeld mede door de Cloud in de manier waarop wij zaken doen, heeft het ook een geavanceerde en complexe reeks van beveiligingsproblemen gecreëerd. Waardevolle zaken die vroeger fysiek werden beschermd zijn nu on-line en via de Cloud toegankelijk geworden. Hierdoor worden de gebruikers of klanten van dergelijke systemen kwetsbaar voor verstoring en diefstal van hun gegevens. Criminelen hebben daardoor nieuwe mogelijkheden voor diefstal en fraude ontdekt en dit fenomeen zal alleen maar toenemen in de komende jaren.

Om dit onder controle proberen te krijgen en en de gebruikers te waarschuwen voor dergelijke praktijken krijgt België dit jaar een centrum voor cybersecurity.

Het nieuwe centrum moet toezien op de internetveiligheid in België en de gebruikers sensibiliseren. Het is de bedoeling dat alle betrokken partners – overheid, wetenschap en privésector – in de schoot van het orgaan kunnen overleggen. Het moet ook de standaarden en veiligheidsnormen van de informatiesystemen van de overheid uitwerken.

Ondertussen is 58 procent van de Europese organisaties in staat om de ROI (return on investment) van cybersecurity-maatregelen effectief te meten, terwijl dit getal in de VS op negentig procent ligt. Uit het onderzoek blijkt verder dat 86 procent van bestuurders en senior management in de VS trainingen volgt op het gebied van IT-beveiliging, tegen 44 procent in Europa. Mondiaal stelt 58 procent van de IT-beslissers dat het bestuur van hun organisatie het belang van cybersecurity onderschat. Verder verwacht men dat hacktivisme (54 procent) en bedreigingen van binnen de organisatie (53 procent) de komende twaalf maanden voor grotere risico’s zal zorgen. Cyberterrorisme ziet men als een geringer gevaar.

Heeft u ook vragen zoals, hoe u de digitale veiligheid kunt vergroten? En hoe bereidt uw bedrijf zich voor op cyberaanvallen? Cyber Security Management behelst namelijk veel meer dan enkel de traditionele informatiebeveiliging.

Wilt u meer te weten komen? Kom dan op 18 maart naar de Cyber Security Conference en luister naar scherpe analyses en verrassende visies van de experts op dit gebied.

Cyber Security
Meer info: www.cybersecurityconference.be

*Het onderzoek werd afgelopen oktober uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van BT. 500 IT-beslissers van middelgrote tot grote ondernemingen, verspreid over vier sectoren (de financiële-, farmaceutische-, retail en overheidssector) en zeven landen werden geïnterviewd.