De afgelopen maanden is er veel te doen over de komst van Cloud Computing en de impact die dit gaat hebben op de ‘traditionele’ rollen in de IT. Zo kopte Computerworld laatst “Nieuwe Rol voor IT Professional” en ziet de Computable (of in dit geval Microsoft) ook een “Nieuwe Rollen” voor de IT Professional ontstaan. Moeten we bang zijn dat we straks allemaal ons moeten laten omscholen? Of hebben we hier te maken met goed gecoördineerde retoriek van de leveranciers van Cloud oplossingen die moeten overtuigen dat Cloud ook kostenbesparingen met zich mee brengt (lees: het afscheid van uw IT personeel). Wat is de invloed van Cloud Computing op IT rollen? Tijd voor een vendor onafhankelijk blik op dit onderwerp.

Verandering is de enige constante in IT

Laten we met een van mijn favoriete quotes beginnen: verandering is de enige constante in de informatietechnologie. Deze uitspraak is afkomstig van Peter H.J. van Eijk (die het waarschijnlijk weer van iemand anders heeft), maar dekt heel mooi de lading van ons vakgebied. Vijf jaar geleden kende niemand Facebook of een iPad. 10 jaar geleden had nog nooit iemand van YouTube gehoord. En zo kan ik nog wel een paar dingen noemen…

Het gave van ons vakgebied (zoals een echte nerd betaamt…) is dat ons werk met een stellige 100% zekerheid over een jaar weer anders is dan vandaag. En morgen weer anders dan gisteren. De IT markt ontwikkelt zich sneller dan welke ander professionele wetenschap dan ook. Wie dat niet leuk vindt kan beter ergens op de Zuidas spreadsheets gaan zitten uitrekenen of een juridisch documentje in elkaar klussen. Dat verandert al tien jaar niet (al denken veel van mijn vrienden daar anders over) en staat garant voor nul innovatie. Laten we eerlijk zijn: verandering hoort bij ons vak!

Succesvolle sales retoriek

Een ander punt dat we denk ik niet moeten vergeten is dat ‘de Grote Jongens’ in de IT een marketingbudget hebben waar we Griekenland direct mee uit de crisis zouden trekken. En laten we nu eens raden wat de nummer één reden is dat bedrijven kiezen voor Cloud Computing: financiële redenen. U mag nooit meer raden. Het is dus niet zo gek dat met name in de betaalde media er een argument gemaakt wordt dat bepaalde IT rollen gaan verdwijnen. U kunt hier namelijk tussen de regels lezen dat uw investering in Cloud Computing in ‘no time’ terug verdient wordt door besparingen op uw IT personeel. Een klassieke marketing truc, die nog lijkt te werken ook.

Maar wat dan wel?

Verandering gaat dus wel komen, maar de vraag is of het zo snel is als de grote IT leveranciers ons willen doen geloven. Wel is het zo dat er een heel nieuw vraagstuk komt door deze verandering: wie gaat namelijk (actief) controleren dat we de diensten krijgen geleverd die we met onze Cloud Leverancier hebben afgesproken? In de meeste gevallen zullen we nog steeds naar iemand moeten (lees: de systeembeheerder) die het gaat regelen. De taken van de huidige systeembeheerder zullen dus veel breder worden in plaats van helemaal verdwijnen.

Laten we dus ophouden met het argument dat er banen gaan verdwijnen. Ze gaan hoogstens veranderen en dat is maar goed ook. Immers, verandering is de enige constante in IT. De kunst is alleen je daar goed op voor te bereiden

-Auteur: Jan Willem Middelburg

Getagged met →