Veel bedrijven willen gebruik maken van op cloud-gebaseerde oplossingen. Al snel realiseren ze zich dat het toewijzen van de vereiste projecten en taken aan een reeds aanwezig IT team niet noodzakelijk de vereiste efficiëntie`s en resultaten teweegbrengt.

Eigenlijk moet men een formeel change management strategie toepassen die gebaseerd is op het opnieuw trainen van medewerkers en het introduceren van nieuwe vaardigheden. De organisaties die dit erkennen en bereid zijn tot het maken van investeringen, zien het ontstaan van nieuwe cloud-functies binnen de organisatie.

Cloud architect

Dit is de belangrijkste functie die eender welke bedrijf of consulting organisatie, die de overstap wil maken naar cloud computing, in plaats moet hebben. De jobomschrijving varieert nogal, maar kenmerkend dient deze een begrip te hebben van de enterprise architectuur, SOA en van de nieuwe richtingen waartoe cloud computing beide disciplines kan duwen.

Eenvoudiger gesteld, de cloud architect is een manusje-van-alles, maar een meester van de cloud. Hij moet een gedetailleerde kennis hebben van PaaS, IaaS, en SaaS, inclusief de spelers en oplossingen die beschikbaar zijn op de markt. Hij of zij moet werken met developers en bestaande IT om cloud computing te kunnen gebruiken én om de juiste beslissingen te nemen gedurende het traject.

Cloud security specialist

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste rol en set aan vaardigheden die vereist zijn voor de overgang naar de cloud. Hij of zij moet de nieuwe beveiligingsmodellen begrijpen en de vereiste beveiligingstechnologie implementeren om het bedrijf uit de problemen te houden. Dit terwijl de bedrijfskritische business processen en data naar de private, publieke of hybride cloud verhuizen.

In deze functie is het belangrijk te weten welke security consequenties een overstap naar de cloud heeft en de veranderingen dat dit teweegbrengt. Cloud security specialisten moeten de nieuwere security modellen en technologieën begrijpen. Enkele voorbeelden hier zijn federated identity management en de mogelijkheid om data-encryptie te ondersteunen zowel in flight en at rest, in en tussen clouds. Bovendien moet deze persoon goede interpersoonlijke en menselijke vaardigheden hebben omdat men moet samenwerken met bestaande beveiligingsmedewerkers.

Cloud developer

Deze persoon moet vooreerst de kritische Paas platformen – privaat of publiek – begrijpen  maar ook hoe applicaties ontworpen, ontwikkeld en uitgerold worden op deze platformen. Dit is een creatieve en innovatieve positie. Eén die vereist dat mensen kunnen leren op zichzelf en bereid zijn om te experimenteren met nieuwe en ontluikende technologieën.

Cloud developers hebben hun vaardigheden zelf aangeleerd. Zij werken met cloud computing en ontwikkelingsplatformen via het aanmaken van gratis test accounts om applicaties te ontwikkelen in hun eigen tijd. Misschien minder conventioneel in benadering, maar dit zijn dit soort developers die je aan je kant wil.

Cloud infrastructure manager

Cloud computing vraagt speciale aandacht voor networking en server monitoring, lokaal of op afstand. Iemand moet dus nauw aandacht besteden aan het beheer van de infrastructuur ter ondersteuning van de cloud. Anders is de uiteindelijke op cloud-gebaseerde oplossing niet zo betrouwbaar als het moet zijn.

Deze werknemer dient een kennis van bestaande netwerken, applicaties en databasebeheer-benaderingen & technologieën te hebben. Daarnaast ook een diepe kennis van cloud providers en/of technologieën die toegepast worden. Sommige organisaties willen deze vaardigheden realiseren binnen hun bestaande IT teams en stellen retraining programma’s in plaats.

Provider specialist

Dit is de persoon die de details begrijpt rond de cloud providers Dit betekent dat zijn of haar vaardigheden allemaal draaien rond het zijn van de ‘go-to’ persoon wat betreft vragen die moeten beantwoord worden en problemen die moeten opgelost worden rond een specifieke provider.

Je kan deze mensen inhuren, als je ze kan vinden. In de meeste gevallen zijn zij gecreëerd binnen organisaties door middel van uitgebreide provider training programma’s. Deze functies zijn typisch voor mensen die graag alles willen te weten komen over producten en diensten.

Niet ongewoon

De vereiste vaardigheden voor IT Medewerkers evolueren mee met de technologische ontwikkelingen. Dit is ook noodzakelijk om de IT blijvend goed te kunnen ondersteunen. Het gebruik van cloud computing is op dit vlak niet anders. Wat wel nieuw is, is de graad van verandering die moet plaatsvinden in een redelijke korte tijdsperiode, dit door de snelle adoptie en de diepgaande consequenties die cloud computing heeft op IT en business-niveau.

Getagged met →